Sviečková na smotane s lahôdkovým tofu je vynikajúci variant za klasickú verziu sviečkovej, kde sa bežne používa mäso. Lahôdkové tofu dokáže plne nahradiť chuť mäsa a k vášmu žalúdku je omnoho šetrnejšie.
V tomto recepte sme do omáčky použili klasickú kyslú smotanu, avšak ak váš organizmus netoleruje produkt, akým je kyslá smotana, ponúkame vám recept na sójovú kyslú smotanu.
- 4 ks lahôdkového TOFU
- 1 PL koreniacej zmesi na pečené mäso
- olivový olej
- 4 ks mrkvy
- 1 ks cibule
- 1 ks zeleru
- 2 ks petržlenu
- cesnak
- 3 PL smotany
- 1 PL vegety
- zemiakový škrob (šťava z čerstvého zemiaku)
- muškátový orech
- 2 ks bobkového listu
- nové korenie, biele korenie
- 2 dcl vody
- šťava z citrónu
- cukor, soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme nastrúhanú zeleninu, koreniny, zalejeme vodou a dusíme pokiaľ zelenina nezmäkne. Dosolíme a všetko spolu rozmixujeme.
Omáčku dochutíme cukrom, citrónom a podľa potreby zahustíme zemiakovým škrobom. Pridáme kyslú smotanu na zjemnenie a na chvíľu odstavíme. Na záver precedíme cez jemné sito.
Lahôdkové TOFU pozdĺžne prekrojíme na dve polovice, potrieme zmesou oleja a koreniacej zmesi. TOFU poukladáme na panvicu a opekáme do zlatista.
Podávame s našou domácou knedľou.