Ostala vám nedojedená knedľa od obeda či z predchádzajúceho dňa? Vdýchnite jej nový život kreatívnymi nápadmi. Pripravte si rýchle jedlo, ktoré vám bude chutiť.
V cestíčku
Knedľu z predchádzajúceho dňa dáme na približne 10 až 15 minút do mrazničky. Vyberieme a nakrájame na plátky s hrúbkou 1,5 cm. Plátky knedle potrieme z oboch strán dostatočným množstvom topeného syra. Z dvoch vajec, 3 PL hladkej múky, soli a mletého čierneho korenia pripravíme hustejšie cestíčko, v ktorom knedle obalíme. V hlbšej panvici rozohrejeme olej a knedle v ňom z oboch strán vyprážame dohneda.
Vo vajci
Knedľu z predchádzajúceho dňa nakrájame na plátky. V mise zmiešame dva roztlačené strúčiky cesnaku s čiernym mletým korením, nasekaným tymianom, soľou a 3 až 4 PL olivového oleja. Plátky knedle obalíme v bylinkovo-olejovej zmesi a opečieme na rozohriatej suchej panvici dohneda. V mise so zvyškom oleja rozšľaháme 4 vajcia. Opečené a mierne vychladnuté knedle obalíme vo vajciach a opečieme na panvici s malým množstvom oleja.
Syrová pizza
Okrúhlu formu s priemerom 28 cm vyložíme papierom na pečenie. Na dno rozložíme plátky knedlí a do medzier medzi nimi dáme zvyšnú knedľu nakrájanú na kocky. Knedle prelejeme 100 ml mlieka, v ktorom sme rozmiešali 50 g polohrubej múky, 1 vajce a štipku soli. Keď sa mliečna zmes vsiakne, vrch knedlí potrieme zmesou paradajkového pretlaku, oregana, kryštálového cukru a soli. Na vrch rozložíme plátky paradajky a mozzarelly, pridáme 100 g na ružičky rozobratej brokolice, ktorú sme predtým sparili horúcou vodou. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 250 °C. Po 5 minútach pečenia na vrch pizze rozložíme 30 g plátkov anglickej slaniny, posypeme parmezánom a dopečieme dozlatista.
Zeleninový šalát
Zvyšok kysnutej knedle nakrájame na kocky, ktoré dozlatista opečieme na rozohriatom oleji. Vyberieme a na papierovom obrúsku necháme odkvapkať od prebytočného tuku. V šalátovej mise zmiešame 50 g na malé kocky nakrájaného tvrdého syra, 50 g nakrájanej dusenej šunky, 150 g natrhaného hlávkového šalátu a niekoľko na menšie kúsky pokrájaných paradajok. V menšej miske zmiešame 4 PL olivového oleja, 2 PL balzamového octu, 1 PL nasekanej bazalky a 1 ČL mletého korenia. Zálievku nalejeme na zeleninu, dôkladne premiešame, osolíme a nakoniec pridáme kocky opečenej knedle.
Na sladko
Knedľu z predchádzajúceho dňa nakrájame na drobné kocky a jemne opečieme na masle do zlatohneda. V miske rozšľaháme 2 vajcia s trochou mlieka a 1 balíčkom vanilínového cukru. Vaječnú znes nalejeme na knedľu a opekáme do stuhnutia. Pred podávaním môžeme posypať práškovým alebo škoricovým cukrom, prípadne preliať lyžicou medu alebo javorového sirupu.